Blog

Bodypump of krachttraining, wat is het verschil?

Eén van de meest gestelde vragen bij ons in de gyms is; wat is beter, Bodypump of krachttraining? Hier is -zoals bij veel fitness vragen- geen eenduidig antwoord op. Het zijn namelijk heel andersoortige workouts. Wat het verschil is en welke voor jou het meest geschikt is? Lees snel verder.

Wat is bodypump?

Om het verschil tussen beide workouts te begrijpen is het goed om eerst even uit te leggen wat ze per soort inhouden. Bodypump is een workout van 50-60 minuten onder leiding van een instructeur of instructrice. Aan de hand van oefeningen met gewichten aan een stang (barbell) doe je een full body workout. Het verschil zit hem vooral in de herhalingen. Met lichte gewichten doe je meer herhalingen. Het REP effect. Dit alles gaat op opzwepende muziek en een vaste choreografie. Die wordt iedere drie maanden vervolgens weer aangepast door de leverancier van de workout Les Mills. Ontzettend leuk om te doen, je kunt namelijk zelf de intensiteit bepalen door meer of minder gewichten te gebruiken en doordat je het samen doet heb je een extra stimulans!

Wat is krachttraining?

Krachttraining is een heel ruim begrip. Over het algemeen genomen is het doel bij krachttraining om spieren op te bouwen in plaats van conditie. Dit doe je door steeds zwaardere oefeningen te doen met gewichten. Van barbells tot halters, en van losse gewichten tot kettlebells. Hier zijn diverse mogelijkheden voor. Het gaat er niet om dat je het snel of lang doet, maar vooral dat het zwaar is én je na verloop van tijd steeds zwaarder gaat trainen. Vaak doe je krachttraining in je eentje of met zijn tweeën. Dit omdat het maximaal aantal gewicht een vrij persoonlijke aangelegenheid is.

Wat is het verschil tussen bodypump en krachttraining? 

Wellicht is je uit bovenstaande al duidelijk geworden wat het verschil is. Bodypump is een combinatie van kracht- en cardiotraining. Dit omdat je oefeningen doet ter bevordering van je spierkracht, maar de oefeningen zijn op een hoger tempo en doe je met lichte gewichten veel herhalingen waarmee je ook conditie opbouwt. Je zult bij Bodypump wel spier ontwikkelen, maar niet op zodanige wijze wat te vergelijken is met het doen van serieuze krachttraining. Het hangt dus van je doel af, welke workout voor jou geschikt is.

Kan ik bodypump en krachttraining combineren?

Zeker! Om sporten leuk te houden is het aan te raden om zoveel mogelijk sporten die jíj leuk vindt te combineren. Van krachttraining tot cardio, van dansen tot wandelen. Alles is goed! Af en toe een Bodypump les is gewoon ontzettend leuk en motiverend, om gezellig samen te doen. Krachttraining is vaak iets waar mensen mee starten wanneer ze serieuzer worden op het terrein van sporten en concrete doelen hebben.

Kortom, kies de workout waar jij op dat moment zin in hebt. Geen zin in één van beide? Kijk dan eens op ons rooster voor groepslessen wat er nog meer allemaal te doen is bij HWF! Bodypump een keer uitproberen en (nog) geen lid? Dan is de eenmalig aan te vragen dagpas een goede keuze voor jou! Maar onthoud één ding; keep on moving!

Terug omhoog