Blog

Dit is de caloriebehoefte van een beginnende sporter!

Wanneer je net start met sporten zul je van alles aan je lichaam gaan voelen en verschillende dingen gaan ervaren. De eerste gevoelens hoeven niet per definitie heel positief te zijn. Van hevige spierpijn tot kleine lichamelijke pijntjes, het kan allemaal even wennen zijn wanneer je in beweging komt. Je zult even een routine en gewoonte moeten opbouwen, zowel wat betreft het sporten als de levensstijl wat er vaak mee gemoeid gaat. Ga je ’s ochtends vroeg of juist ’s avonds laat, en neem je sportkleding mee naar werk of kleed je je thuis om? Allemaal zaken die even moeten wennen. Dit geldt ook voor eten, je behoefte zal namelijk veranderen wanneer je gaat sporten. Maar moet je direct het hele roer omgooien qua eten of kan dit ook gewoon in stapjes? Lees snel verder. 

Luister naar je lichaam 

Allereerst is het goed om naar je eigen lichaam en behoefte te luisteren. Merk je dat je tegen het sporten opkijkt omdat je na een lange werkdag niet voldoende energie hebt? Dan is het slim om vooraf nog even wat snelle -maar wel gezonde- koolhydraten te nemen. Een top idee hiervoor is een banaan. Maar ook een paar dadels zijn al hele goede keuzes waar het gaat om snel wat energie binnenkrijgen. Ook wanneer je ’s ochtends vroeg gaat trainen, kan dit lekker zijn om net even dat beetje energie op te doen. Let er wel op dat je je doel voor het trainen in de gaten houdt. Wil jij wat strakker in je vel en wat kilootjes verliezen? Dan is het raadzaam om niet direct te veel calorieën extra te nemen. De hoeveelheid die je verbrandt met sporten valt vaak ook wel weer mee in relatie tot je activiteiten in de sportschool. Uit onderzoek is gebleken dat deze hoeveelheid calorieën namelijk moeilijk in te schatten is. 

Goed getraind 

Wil je wat extra spieren opbouwen én de kans op spierpijn verlagen? Dan is het wel slim om je eiwitinname een beetje omhoog te schroeven. Dit gaat je herstelvermogen helpen en het zorgt er bij zowel ervaren als beginnende krachtsporters voor dat het resultaat sneller zichtbaar is. Hier hoef je niet direct voor naar de eiwitshakes te grijpen, een extra plakje kipfilet op brood en eitje bij het ontbijt zijn al goede eerste stappen. Het gaat er dus ook om welke workouts je doet. Bij cardio is wat extra koolhydraten fijn, bij kracht wat extra eiwitten en bij alle sporten zijn gezonde, onverzadigde vetten altijd een goed idee.  

Wat dan de exacte verdeling hiertussen moet zijn? Dat is heel erg persoonlijk. De één is meer van de vetten, de ander gaat juist heel goed op koolhydraten. Let er in ieder geval op dat je alles binnenkrijgt, maar wel in een goede balans. Koolhydraten: 40-70% van de calorie-inname. Eiwitten: 10-30% van de calorie-inname. Vetten: 20-40% van de calorie-inname. Wanneer je dan ook nog de regel hanteert dat ongeveer 80% van wat je eet gezond is, dan heb jij een prachtige basis om een mooi resultaat mee te bereiken. Waarbij uiteindelijk voor het resultaat nog altijd de caloriebalans leidend is; want ook gezonde calorieën tellen gewoon mee voor het resultaat.  

Succes met het (weer) beginnen met sporten!

Terug omhoog