Blog

Fitness fabels of fitness feiten? Wij verklappen het!

Wanneer onze trainers in de gyms rondlopen, worden ze (gelukkig!) constant om advies en tips gevraagd. In veel gevallen gaat het er hierbij om dat ze vooroordelen en fitness fabels moeten ontkrachten. Want nergens lijken zoveel fabeltjes en nepberichten rond te gaan als in de fitness wereld. Welke zij het meeste horen én waarop je waarschijnlijk het echte antwoord wel wilt weten? Lees snel verder. 

Buikspieroefeningen zorgen voor een strakke buik 

Helaas, dit is een fabeltje. Natuurlijk zijn alle oefeningen met een bepaald doel, maar wanneer jij een strakke sixpack ambieert dan gaan (alleen) crunches daar niet de oplossing voor zijn. Wanneer je zichtbare buikspieren wilt hebben zul je ook iets moeten afvallen. Plaatselijk vet verbranden bestaat simpelweg niet, je lichaam bepaalt zelf waar het zijn reserves als eerste laat slinken. Natuurlijk gaan buikspieroefeningen er uiteindelijk wel aan bijdragen dat je een sterke core hebt, maar er is meer nodig om dat buikje te laten verdwijnen. Ditzelfde geldt voor billen, benen en biceps; plaatselijk vet verbranden is niet mogelijk.

Je kan alleen afvallen door cardio 

Ook dit is gelukkig een fabeltje. Uiteindelijk is er één ding leidend wanneer je wilt afvallen; een energietekort. Zelfs zonder te sporten kun je prima afvallen, zolang je maar minder eten en drinken binnen krijgt qua calorieën, dan dat je verbrandt. Cardio kan dit proces wel versnellen, maar mensen zijn geneigd om hun calorieverbruik bij cardio te overschatten, wat uiteindelijk resulteert in een extra inname van voedsel. Om een mooi resultaat te krijgen bij afvallen, is juist ook krachttraining aan te bevelen. Dit zorgt ervoor dat de spieren groter worden en je na het afvallen een sterk en goed gevormd lichaam behoudt. Daarnaast zorgen grotere spieren ook voor een hoger verbruik in rust, dus ook na de training blijft jouw calorieverbruik hoger.  

Meer sporten is altijd beter 

Ook dit is zeker niet het geval. Google maar eens op de gevolgen van overtraining en je zult al snel de conclusie trekken dat meer sporten in dit geval zeker niet altijd beter is. Daarnaast verhoog je de kans op blessures wanneer je alleen maar meer en meer gaat bewegen. Ga liever voor korte, intensieve trainingen en luister ook hierbij goed naar je lichaam. Alleen dan kun je een duurzaam resultaat bereiken.  

We zouden zo nog pagina’s lang kunnen doorgaan over fitness fabeltjes en mythes. Wanneer we alleen al kijken naar alle beloftes die leveranciers van supplementen en afvalprogramma’s doen, dan is het lastig om dit niet te geloven. Maar blijf zelf nadenken en vraag bij twijfel altijd even één van onze trainers in de gyms. Zij kunnen jouw vragen beantwoorden met feitelijke, juiste informatie. En onthoud één ding heel goed; wanneer iets te mooi of makkelijk klinkt, dan is dat het in de meeste gevallen ook!

Terug omhoog