Blog

Flexibel blijven; Hoe doe je dit?

Veel mensen sporten met een concreet doel; van het lopen van een marathon tot het trainen voor een sixpack. Maar een aspect wat zeker niet vergeten mag worden bij het sporten, is de invloed op het dagelijks leven. Wanneer je fit en vitaal bent zul je al snel merken dat alles in het leven even net iets soepeler gaat, van een sprintje trekken naar de bus tot een trap oplopen op het werk. Maar óók hoe je je voelt bij het opstaan zal verschillen. Dit gaat waarschijnlijk soepeler wanneer je fit bent. Er zijn echter zaken die hier soms bij vergeten worden maar wel heel belangrijk zijn, dit is bijvoorbeeld het flexibel blijven. Waarom dit belangrijk is en hoe je het doet? Lees snel verder. 

Waarom flexibiliteit trainen?

Flexibel blijven is niet een vanzelfsprekendheid wanneer je veel traint. Ook mensen die enorm veel aan krachttraining doen kunnen hier behoorlijk wat uitdagingen mee hebben. Het is dan ook goed om altijd te investeren in een vorm van oefeningen die de flexibiliteit bevorderen. Flexibiliteit zorgt ervoor dat je je spieren goed oprekt en je het kraakbeen soepel houdt. Hiermee train je als het ware de mobiliteit. Mobiliteit bepaalt de bewegingscapaciteit van de gewrichten. De mobiliteit van een gewricht bepaalt in welke richting het gewricht kan bewegen en hoe eenvoudig dit gaat. Zeker wanneer de jaren beginnen te tellen kan het trainen van de flexibiliteit ontzettend helpen. 

Hoe train je flexibiliteit? 

Hoe je flexibiliteit traint? Dat verschilt per persoon. Iedereen heeft hierbij een andere voorkeur. Over het algemeen zijn er twee soorten lessen die hier behoorlijk aan bijdragen, namelijk Yoga en Pilates. Deze bevorderen de flexibiliteit doordat je stretch- en rek-oefeningen doet waarbij flexibiliteit en kracht worden gecombineerd. Dit zorgt niet alleen voor een strakker lichaam, maar ook zeker voor een hogere mate van flexibiliteit. Iets wat je in ieder facet van je leven gaat merken. Mocht je een laagdrempeligere en minder tijdrovende manier willen vinden om te werken aan je flexibiliteit, dan is het aan te raden om dit voor- en na een training te doen. Doe een aantal rek- en strek-oefeningen waarbij je al je lichaamsdelen aandacht geeft. Inspiratie nodig? Hier zijn heel veel mogelijkheden voor. Een les volgen van pilates of yoga helpt je al een eind op weg, maar ook het internet staat bomvol goede strekoefeningen. Een fijne bijkomstigheid is tevens dat het de spierpijn behoorlijk kan verminderen.  

Kortom, flexibiliteit trainen is iets wat je op ieder front terug ziet. In je sportresultaten -van hardlopen tot krachttraining- maar ook in je dagelijks leven zul je verschil merken. Investeer hierin en ontwikkel een aantal strek-routines om jouw workout heen. Regelmatig een professionele groepsles zal helemaal verschil gaan maken. Maar wees flexibel en implementeer flexibiliteit in je workout! En waar je die workout doet? Juist, bij HWF!

Terug omhoog