Blog

Geen vooruitgang zonder spierpijn?

No guts, no glory… Geldt dat op het gebied van trainen ook? Veel die hard bodybuilders claimen maar al te graag dat ze altijd spierpijn hebben en dat dit de enige manier is om vooruitgang te boeken. Maar is dat ook daadwerkelijk zo? Is het een vereiste om na legday de trap bijna niet op te kunnen lopen om ronde billen te creëren? Wij leggen het je uit.

Spierpijn is fijn?!

Sommige fanatieke sporters geven aan dat spierpijn een fijne manier van pijn is. Wij zijn het er niet mee eens, spierpijn kan namelijk wel degelijk serieus pijn doen. Het kan je belemmeren in je dagelijkse bezigheden en ervoor zorgen dat je je volgende training uitstelt. Dus spierpijn is zeker niet altijd fijn. Wanneer we kijken naar wat spierpijn nou precies is, dan komt het op het volgende neer; Bij spierpijn ontstaan er kleine scheurtjes in je spieren, kleine beschadigingen. Doordat deze daarna weer herstellen, groeien je spieren. Dit klinkt als het resultaat wat menig sporter wil, alleen is deze groei ook mogelijk zónder dat het pijn doet.

Wanneer spierpijn?

Spierpijn ontstaat voornamelijk bij oefeningen die men voor het eerst doet. Wanneer je niet gewend bent om te squatten, is het ook niet aan te raden dit meteen met 25 kilo te gaan doen. Laat je lichaam eerst wennen aan de beweging alvorens je gewicht toevoegt. Zelfs zonder gewicht zul je het de eerste keren in je benen en billen voelen. Dit is ook spierpijn, maar niet te vergelijken met de pijn wanneer je te hard van stapel loopt. Er zit namelijk verschil tussen de verschillende soorten spierpijn. Van ‘voelen dat je getraind hebt’ tot ‘niet meer normaal kunnen lopen’. Die eerste is prima, die tweede echt te veel.

Spierpijn nodig?

Dus of keiharde spierpijn nodig is? Zeker niet. Wanneer jij geleidelijk opbouwt qua krachttraining zul je het wel voelen, maar is keiharde pijn te vermijden. Toch zul je vooruitgang merken, en niet alleen in spiergroei maar ook in conditie. Het gaat er bij sporten in eerste instantie om dat je er plezier aan beleeft, dit kan ook bij sporten zijn waar spierpijn niet heel snel ontstaat. Uiteindelijk volgt dan het resultaat vanzelf. Keiharde spierpijn kan er daarnaast voor zorgen dat je je volgende training niet of niet optimaal kan uitvoeren doordat je belemmerd wordt. Dit zit het resultaat juist vaak in de weg. Daarnaast is resultaat natuurlijk een lastig begrip; ben jij gaan sporten om te revalideren, conditie op te bouwen of fitter te worden? Dan is spierpijn vaak niet iets wat bijdraagt aan je doel!

Kortom, spierpijn is zeker niet nodig voor resultaat. Wat wel nodig is? Plezier! Dit zorgt er namelijk voor dat je het sporten volhoudt en langere tijd blijft sporten. Of dit nu is tijdens één van onze groepslessen of een eigen workout, als jij maar met een lach komt en gaat! Kom nu de eerste keer met een nóg grotere lach doordat je gebruikmaakt van onze gratis dagpas. Ook meteen inschrijven is mogelijk, dan kun je meteen starten met onbeperkt dansen, boksen of spinnen! Hoe leuk is dat!

Terug omhoog