Blog

Gezonde snacks voor, tijdens en na je workout! Wat zijn de do’s and don’ts?

Een aantal jaren geleden was het nog een uitzondering wanneer je het in de supermarkt zag liggen, maar vandaag de dag is dat wel even anders. We hebben het over producten met ‘extra’ proteïne. Van shakes, ontbijtgranen tot zelfs brood, overal lijken wel extra eiwitten aan toegevoegd te worden. Dit is allemaal ontwikkeld om bij te dragen aan een optimaal resultaat na al jouw sportinspanningen. Maar is het nodig om al deze snacks te nemen en zijn ze eigenlijk wel gezond? Hier vind je de antwoorden én tips voor goede opties!

Extra proteïne? 

Iedereen die (fanatiek) sport weet ongetwijfeld dat extra eiwitten goed zijn om zo snel mogelijk weer te herstellen. Maar dit hoeft niet per se door middel van allerlei hippe en dure shakes en repen te zijn. In veel gevallen is de vermelding van ‘extra proteïne’ vooral een marketingtruc. Iedere paar jaar lijkt er wel een trend voorbij te komen om groots op de verpakking te vermelden, van 0% (toegevoegde) suiker tot koolhydraatarm. Dat er vervolgens wel andere zaken veelvuldig zijn toegevoegd, zoals vet of juist zout, wordt dan vaak niet vermeld. Dus of je na het sporten per se zo’n soort snack moet nemen? Zeker niet! 

Gezonde snacks na het sporten 

Maar welke snacks voor en na het sporten wel een goed idee zijn? De keuze hierbij is ook afhankelijk van het soort sport wat je gaat doen. Bij een cardio work-out kan het handig zijn een bron van (snelle) koolhydraten te nemen zodat je genoeg energie hebt om voluit te gaan. Denk aan een banaan of een paar dadels. Achteraf is het juist goed om eiwitten te nemen, dit kan ervoor zorgen dat je herstel bevorderd wordt. Hier kun je kiezen voor een eiwitreep, maar minstens zo goed zijn een paar plakjes kipfilet of twee gekookte eieren. Uiteindelijk gaat het om de voedingsstoffen die erin zitten. Qua gezondheid is zo puur mogelijk eten nog altijd het meest aan te raden. Daarom hoeft het allemaal niet heel ingewikkeld te zijn om aan al je voedingsstoffen te komen. Wanneer je juist een kracht workout gaat doen, dan heb je vooraf wellicht niet heel veel koolhydraten nodig. Wel trek? Dan is een appeltje of iets anders lichts lekker. Ook bij een krachttraining zijn eiwitten achteraf cruciaal, een maaltijd met kikkererwten of tofu is dan ook perfect. 

En tijdens…? 

Wanneer je workout niet langer dan een uur duurt, heb je eigenlijk niets anders nodig dan gewoon water. Duurt je work-out langer? Dan kan het fijn zijn om wel wat extra energie te laden. Vaak is dit in de vorm van een drankje met extra suikers of elektrolyten. Deze drankjes kun je kant-en-klaar in de supermarkt kopen, maar ook zelf maken door bijvoorbeeld limonadesiroop te nemen, en daar eventueel wat zout aan toe te voegen wanneer je veel zweet. Tijdens het rennen van lange afstanden kan een gelletje fijn zijn. Dit is iets vaster qua voedsel als een drankje, maar kun je wel al lopend tot je nemen.   

Kortom; speciale sportsnacks kun je af en toe voor de afwisseling kopen, maar zijn geen must. Je kunt deze prima zelf maken, soms is dat ook nog eens een stuk gezonder. Een perfecte after workout snack is bijvoorbeeld een dadel gevuld met pure pindapasta of een paar augurkjes omhuld met kipfilet. Google eens op leuke recepten of vraag eens aan trainers bij ons in de gyms, zij hebben ongetwijfeld ook goede tips die ze zelf vaak gebruiken. Veel sportplezier! 

Terug omhoog