Blog

Goede voornemens, zin of onzin

Is jouw goede voornemen om dit jaar géén goede voornemens te hebben? Wellicht is je antwoord hier op ‘ja’, toch schieten ze stiekem bij iedereen wel door het hoofd. Of het nu meer bewegen, minder alcohol drinken of gezonder eten is. Maar zijn ze nu nuttig, die goede voornemens? Wij leggen het je uit en geven ook aan hoe je ervoor zorgt dat het dit keer wél lukt. Als je ze hebt tenminste!

Goede voornemens, de onzin kant

Om maar met de deur in huis te vallen; meer dan 90% van de goede voornemens worden niet gehaald. Dit komt grotendeels doordat mensen het doel te groot maken, en/of niet concreet genoeg. Mensen willen ‘afvallen’, maar starten zonder plan of doel. De kans dat dit dus gaat slagen is zeer klein. Daarnaast is afvallen beetje een negatief woord, alsof je nu niet goed genoeg bent. Juist met een positieve mindset en het uitgangspunt ‘het gaat al goed, maar het kan nog beter’ wordt het een stuk leuker én succesvoller. Daarnaast is het goed om het plan concreet te maken en in kleine stapjes te verdelen.

Slagingskans vergroten

Kleine stapjes dus! Maar er zijn meer manier om de slagingskans te vergroten. Zo is het natuurlijk veel gezelliger om het samen te doen, want zoals we bij HWF zo vaak zeggen; alleen kom je ver, samen kom je verder. Zoek dan ook naar gelijkgezinden en ga er samen voor. Spreek ook meteen een beloning af wanneer een (tussen)doel is gehaald. Dan heb je een concreet moment om je succes te vieren. En een kleine tegenvaller? Laat je nooit uit het veld slaan maar ga consistent verder. Houd er gewoon vooraf al rekening mee dat het een paar keer fout gaat, dan zal de tegenslag ook niet zo groot zijn! Of werk met een paar jokers die je mag inzetten, zo houd je het leuk voor jezelf. Ook werkt het goed wanneer de mensen om je heen op de hoogte zijn van je plannen, doelen en voornemens. Zij zullen je dan dat extra borreltje niet proberen aan te praten, maar je wellicht complimenteren met die zichtbare spieren.

Fixed term

Daarnaast moet je de klok en kalender lekker laten voor wat het is. Niet alles is in tijd te vangen. Start wanneer jij voelt; dit is het moment, ik ga ervoor! Daarnaast is werken met een termijn een valkuil om weer in oud gedrag te vervallen. De kans bestaat namelijk dat je dan denkt; zo, het zit erop! En dan verval je snel weer in oud gedrag. Ga daarom voor een levensstijlverandering en niet voor een periodieke verandering. Wat een eerste stap kan zijn? Meld je bij één van onze groepslessen. Je zult zien dat het enthousiasme aanstekelijk werkt en je de gratis dagpas snel omzet naar een permanent abonnement. En tot 31 januari kun je nog profiteren van de nieuwjaarsactie!

Kortom, leg de lat niet te hoog en wees trots op jezelf! De eerste stap zetten is altijd de meeste lastige, maar wel het begin van veel moois! Doe het samen met ons en je zult zien dat je over een jaar voor het eerst denkt; die goede voornemens, nergens voor nodig want het gaat al goed!

Terug omhoog