Goed ademhalen, het klinkt misschien als een open deur, maar het is ontzettend belangrijk. Een goede ademhaling heeft de afgelopen jaren ook steeds meer aandacht gekregen en dat is zeer goed te begrijpen. Het belang van ademhalen komt namelijk in ieder aspect van een fijn en vitaal leven terug. Zeker ook op het gebied van sporten is goed ademhalen ontzettend belangrijk. Een verkeerde ademhaling is iets wat vaak geleidelijk ontstaat door zaken als druk en stress. Wij lichten hier uit wat het belang is van een goede ademhaling, hoe je deze implementeert in je leven en waarom het vooral bij sporten van belang is!
Adem is leven
Met ademhalen voorzie je je lichaam van zuurstof; ofwel levensbehoefte nummer één. Wanneer jij alleen maar oppervlakkig en snel ademhaalt, zul je zien dat je je lichaam niet voorziet van de nodige lucht die het nodig heeft. Hierdoor kun je lichamelijke klachten krijgen zoals een benauwd gevoel, duizelig worden, een licht gevoel in het hoofd, hartkloppingen of kramp in de spieren. Met als extreemste variant dat je in een status van hyperventilatie komt. Vaak gaan mensen korter en minder ademen wanneer ze in een stressvolle situatie zitten. Er ontstaat dan vaak een vicieuze cirkel waarbij de slechte manier van ademen het gevoel alleen maar verder bevestigt.
Adem en sport
Wanneer je gaat sporten gaat je hartslag en ademhaling omhoog, dit komt simpelweg omdat je meer van je lichaam vraagt en het daarmee meer zuurstof nodig heeft. Goed ademen heeft dan ook direct invloed op je trainingen, uithoudingsvermogen en het kan zelfs blessures voorkomen. Er zijn diverse manieren om te ademen, vanuit de borstkas maar ook vanuit de buik. Die laatste is aan te raden om op een zo ontspannen mogelijke manier te ademen. Het is niet altijd voor mensen de meest natuurlijke manier van ademhalen, maar wel het beste om je hele lichaam van lucht te voorzien. Zeker ten tijde van intensieve inspanningen. Het gaat invloed hebben op je uithoudingsvermogen, energie en herstel.
Hoe ademhalen tijdens inspanning?
Tijdens intense inspanning is buikademhaling essentieel. Focus op diep ademen door je buik te laten uitzetten bij inademing en ontspannen bij uitademing. Dit bevordert efficiënte zuurstofopname en de CO2-afvoer. Doe dit in een regelmatig ritme zonder je adem in te houden. Bewustzijn van je ademhaling verbetert prestaties en vermindert op die manier de vermoeidheid. Oefen regelmatig de buikademhaling buiten de intensieve activiteiten om, om het zo natuurlijk te maken tijdens inspannende momenten.
Je ademhaling verbeteren
Er zijn ook manieren om je ademhaling te verbeteren. Bewustwording is vaak al een goede eerste stap, maar daarna is het belangrijk om te kijken hoe je dit nog wat kunt verbeteren. Voorbeelden hiervan zijn het volgen van verschillende soorten yoga lessen. Deze kunnen je lichaam in balans brengen en bewust maken van het belang van ademhaling. De docenten van zowel de yoga- als de pilates-lessen binnen HWF, zullen hier ook binnen iedere groepsles aandacht aan besteden. Ook zijn er diverse ademhalingstechnieken die je zelf kunt doen. Google eens de (eerder genoemde) buikademhaling, borst ademhaling, neus ademhaling en mond ademhaling.
Kortom, haal opgelucht adem wanneer je nog niet altijd bewust ademt want er is snel een oplossing voor te bedenken. Met de nodige focus en aandacht ben jij straks ook een pro in het goed ademhalen en zul je je prestaties nog net naar een hoger niveau tillen. Benieuwd wanneer er weer een les op de planning staat? Kijk snel op ons rooster!