In onze podcast gaan we in november in op het feit hoe je fit de winter doorkomt én je je goed voorbereidt op de wintersport. In de winter zijn mensen namelijk vaker ziek, vermoeider, ze zitten minder goed in hun vel en hebben minder energie en zin om dingen te doen. Daarnaast gaan ze vaak ongetraind op wintersport. Aan sommige zaken zoals de koude temperatuur buiten en de weinige uren zonlicht kun je weinig doen, maar er zijn wel degelijk facetten waar je echt wat mee kunt. Wij leggen je graag uit welke dat zijn zodat jouw winter een stuk leuker én fitter wordt, en hoe je zonder blessures terug komt van de wintersport.
Blijf bewegen, zeker als je op wintersport gaat!
Het is belangrijk om te blijven bewegen, dit kan zowel buiten als binnen in de sportschool. Waar je dit ook doet, het is gezond en belangrijk om fit de winter door te komen. Ook dit is wetenschappelijk aangetoond, dat sporten de weerstand actief verbetert.
Ga je nog op wintersport? Dan is bewegen nóg belangrijker om blessures te voorkomen als je op de piste staat. Hier kun je apart voor trainen, maar begin wel op tijd. Het is aan te raden dit 6-8 weken voor je wintersportvakantie te doen.
HWF heeft experts die je hierbij kunnen helpen. Als je gaat skiën of snowboarden is het namelijk belangrijk je benen sterker te maken, om je voor te bereiden op de bewegingen die jij straks gaat maken op de piste. Dit zijn bijvoorbeeld squats, balanceren op één been en de zijdelingse plank. Maar ook traplopen! Zo heeft HWF in al zijn gyms een traploop-apparaat. Hiermee versterk je je beenspieren, maar het is ook een perfect apparaat om calorieën mee te verbranden.
Omarm de kou
Met de huidige energieprijzen word je wellicht automatisch gedwongen deze kou te omarmen, maar je kunt er (tot op zekere hoogte) écht aan wennen. En dat is niet alleen leuk voor de portemonnee maar ook voor jouzelf. Onderzoek toont aan, dat mensen wel tot 15% meer energie verbruiken in koude omstandigheden. Als je dagelijks 2 uur lang in 17 graden Celsius doorbrengt, zorgt dit ervoor dat jouw bruine (gezonde) vetcellen uit hun slaapstand komen. Bruine vetcellen zetten de energie, opgeslagen in ons lichaam in de vorm van suikers en vetten, om in warmte. Dit zorgt weer voor extra verbranding van ons witte (ongezonde) vet, waar we teveel van hebben als we te zwaar zijn.
Ook kun je de kou omarmen door buiten te gaan trainen, doe bijvoorbeeld óók in de winter mee aan een bootcamp les. Dit is helemaal een killer voor je witte vetcellen!
Ga naar buiten
Ook als geen plannen hebt om buiten te sporten, probeer toch elke dag even naar buiten te gaan. Hier hoef je niet direct een marathon te lopen, maar even een wandeling van een kwartiertje kan al wonderen doen voor je immuunsysteem.
Volwaardige voeding
In de zomer eet je vaak automatisch meer fruit en groente, omdat dit goedkoper is en meer in de supermarkt ligt. Toch is het wel belangrijk om óók in de winter je eiwitten, koolhydraten en vetten binnen te krijgen, met daarbij natuurlijk de bijbehorende vitamines en mineralen. Er zijn voldoende wintergroenten zoals boerenkool en radijsjes die je daarbij kunnen helpen. Ook blijven er altijd groentes uit potjes en diepgevroren groenten voorradig, dus je kunt gewoon gezond blijven eten. En datzelfde geldt voor fruit.
Geen motivatie?
Geen nood, iedereen heeft wel eens (al dan niet in de winter) geen zin om te sporten. Leg daarom de lat niet te hoog en ga naar groepslessen die je echt leuk vindt. Of ga sporten met een vriend(in). Is deze nog niet lid? Dan kun je een gratis dagpas voor diegene aanvragen, heb jij in ieder geval een maatje én een stok achter de deur om toch te gaan. En misschien vindt diegene het wel zó leuk dat ze zich willen inschrijven. Zo heb jij altijd een sportmaatje!