Blog

Iedere dag trainen; kan dat?

Vind je het zó gezellig bij ons in de sportclubs dat je het liefste iedere dag komt? Dat horen wij natuurlijk graag! Maar of het ook mogelijk is? En of dat wel gezond is voor je lichaam? Die vraag horen wij vaak terug in onze gyms. Daarom zochten wij het uit en zetten het voor jou op een rij.

Hoe train ik iedere dag?

Wanneer je besluit het roer om te gooien en te gaan sporten, dan ga je dat vaak drie keer per week doen. Naarmate mensen de smaak te pakken krijgen, wordt deze frequentie soms omhoog geschroefd waarbij ze uiteindelijk iedere dag gaan sporten. Op de vraag of dit kan -iedere dag sporten- is het korte antwoord: ja. Maar wel met een grote kanttekening, het ligt er namelijk aan wat je iedere dag doet. Iedere dag zware krachttraining en dat ook nog eens voor je hele lichaam? Dat is te veel van het goede. Je lichaam heeft dan waarschijnlijk niet genoeg tijd om te herstellen.

Hoe kan ik wel elke dag trainen?

Je lichaam heeft na een intense sportsessie tijd nodig te herstellen. Wel vraagt iedere vorm van sport iets anders van je lichaam. Door bijvoorbeeld de ene dag krachttraining te doen en de volgende dag een duurloop, dan belast je je lichaam op een zodanig andere manier dat het mogelijk is iedere dag te sporten. Dit is wel alleen aan te raden wanneer je een ervaren sporter bent, en daarnaast moet je niet te diep gaan. Wissel intense trainingen af met minder intense trainingen of een lichte vorm van bewegen. Zwemmen, het volgen van een les yoga of flinke wandeling, zijn vormen van sport die niet heel belastend zijn maar toch goed!

Wat is het mentale aspect van sporten?

Houd ook rekening met het mentale aspect van iedere dag trainen. Dit is een persoonlijke afweging. Wanneer je iedere dag van jezelf móet sporten, dan kan iedere dag sporten je op een gegeven moment zo tegen gaan staan dat de motivatie zoek raakt. Een dag of twee in de week jezelf vrij geven van de gym kan dan ervoor zorgen dat je weer met extra motivatie naar de gym gaat de volgende keer.

Ook zijn er mensen die het juist heerlijk vinden om op basis van een routine hun leven in te delen. Iedere dag dan iets aan bewegen doen kán onderdeel ervan zijn om zich lekker te voelen. Hierbij is het dan aan te raden de intensiteit en duur goed in de gaten te houden. Daarmee voorkom je overtraining en blijf je in balans.

Kortom, iedere dag trainen is mogelijk. Maar kies bewust voor verschillende lengtes van trainingen, soorten trainingen en intensiteit ervan. Wij hebben bij HWF zeer geschikte groepslessen zoals yoga waarmee je toch sport maar je lichaam niet intensief belast. Een perfecte afwisseling na een 10 kilometerloop de vorige dag of een full body krachttraining! Gratis een keer een groepsles meedoen om te kijken of dit in jouw schema past? Dat is mogelijk met één van onze gratis eenmalige dagpassen!

Terug omhoog