Blog

Jouw stappenplan naar een succesvolle MudRun?

Wat worden wij toch blij van deze tijd van het jaar; het voorjaar en de zomer staan weer voor de deur. De eerste krokussen komen alweer tevoorschijn en ook de eerste zonnestralen zijn alweer gespot. Maar vele mensen voelen dan ook de onrust om in beweging te komen, om zo weer strak in het zwempak te raken. Toch leggen wij bij HWF liever de nadruk op andere doelen, uiteraard wél sportieve doelen. 

Het zijn doelen die het beste uit jezelf halen en niet puur op het uiterlijk zijn gericht. Want wanneer je sporten doet waar je blij van wordt, dan volgt het resultaat vanzelf. Geloof ons! Een leuk, sportief doel wat steeds meer mensen zichzelf stellen is het rennen van een MudRun. Een enorme aanrader, zeker wanneer je dit samen met een groep sportieve vrienden doet. Hoe jij goed aan de startlijn van dit sportieve doel verschijnt? Lees snel verder.

1. Heb ik een basisconditie nodig bij een MudRun?

Om succesvol een Mudrun te doen, is het goed om een basisconditie te hebben. Je hoeft hiervoor écht geen marathon binnen vier uur te kunnen lopen. Maar 5 kilometer hardlopen op een gemiddeld tempo is een prachtig begin. Start op tijd met hardlopen en bouw het heel rustig op wanneer je onervaren bent. Te hard van stapel lopen kan zeer hardnekkige blessures veroorzaken. Dit kan ervoor zorgen dat je hele MudRun in het water valt. Probeer twee keer per week te rennen, zo went je lichaam geleidelijk aan deze belasting van je lichaam.

2. Is spierkracht belangrijk bij een MudRun?

Naast dat je een basis hardloop conditie moet hebben om een MudRun met een fijn gevoel te kunnen voltooien, is de nodige spierkracht ook belangrijk. Focus hierbij vooral op de kracht in je bovenlijf, aangezien je dit waarschijnlijk het meest nodig gaat hebben. Zeker bij vrouwen zien we nog wel eens dat hier weinig aandacht aan wordt besteed, maar het is verstandig vroegtijdig te beginnen met het trainen hiervan. Train meer dan alleen de biceps, denk ook aan pull-ups en push-ups. Vraag anders een personal trainer hoe jij zo effectief mogelijk deze hele spiergroep traint.

3. Wat doe ik aan en om tijdens een MudRun?

Een MudRun, daar kun je natuurlijk de nodige modder en viezigheid van verwachten. Daarom is het aan te raden vooraf na te denken over de sportoutfit en accessoires. Kan je smartwatch wel tegen dit natte geweld? Doe hem anders af. Ook kleding die strak aansluit op je lichaam van een sneldrogende stof zijn aan te raden. Deze nemen niet veel vocht op en zorgen ervoor dat het niet gedurende de tocht steeds zwaarder wordt, in tegenstelling tot bijvoorbeeld katoen. Ook een stevig ontbijt vooraf met voldoende koolhydraten is iets waarvan het goed is om in huis te hebben, net als een energiedrankje voor onderweg.

Kortom, een MudRun doen is een dikke tip! Een sportief doel wat laagdrempelig, uitdagend én gezellig is. Wel een doel waarbij het aan te raden is om het goed voor te bereiden. Maar als je dit eenmaal gedaan hebt dan ga jij lachend de finish halen. Vandaag nog starten met oefenen? Probeer dan onze eenmalige gratis dagpas en kijk hoe bijvoorbeeld onze groepslessen verder kunnen helpen om bij je doel te komen.

Terug omhoog