Blog

Kan iedereen een marathon lopen?

Een vraag die bij veel sporters voorbij komt is of ze in staat zouden zijn om een marathon te lopen. Deze kun je heel simpel (en flauw) beantwoorden met; wie wil, die kan. Maar dat is in het geval van een marathon iets te kort door de bocht. Wellicht ga je dan op je tandvlees wel de eindstreep halen, maar zul je er daarna (en misschien wel voor altijd) veel last van hebben. Dus of iedereen een marathon kan lopen met de juiste voorbereiding? Hier het eerlijke antwoord. 

De basis 

In principe is ieder gezond mens, in staat om een marathon te lopen. Maar hoe ouder je wordt, hoe groter de kans is dat er beperkingen ontstaan. Denk aan ziektes en blessures. Deze kunnen het wel lastig of bijna onmogelijk maken. Ook kan het zo zijn dat door overgewicht de belasting op de gewrichten te hoog is wanneer je direct een marathon gaat rennen. Houd hier rekening mee en stel dan de ambitie bij. 

De training 

Vervolgens is het belangrijk om te starten met trainen op een goede en gedegen manier. Je kan een schema gaan volgen waar je steeds met maximaal 14 kilometer trainen al de finish van de marathon zou moeten halen, maar dat is niet aan te raden. Vaak hoor je enkel de successen, terwijl er ook echt een keerzijde aan zit. Namelijk dat de mensen het na die 14 kilometer toch niet volhouden, omdat het lichaam er gewoonweg niet aan gewend is.  

Je moet ruim van tevoren beginnen met het trainen voor een marathon. Hoe lang dit exact duurt hangt sterk af van je basisconditie. Begin je op nul? Dan is een jaar trainen zeker niet overbodig. Doe dit ook idealiter aan de hand van een ervaren (personal) coach van bijvoorbeeld HWF. Deze kan je daarbij helpen en de juiste hoeveelheid training én rust schetsen. Want dat laatste is minstens zo belangrijk als trainen. Daarnaast is een afwisseling tussen intervallen en lange afstanden ook belangrijk.  

Complementaire training 

Ook is tegenwoordig wel het besef gekomen dat een goede HIIT- en krachttraining ervoor kunnen zorgen dat je prestaties bij het rennen verbeteren. Het voorkomt blessures en maakt je als geheel sterker. Pas wel op dat je niet té gespierd wordt, want veel extra gewicht gaat je dan weer níet helpen tijdens het rennen van een marathon. 

Kortom, een marathon rennen is in de basis voor (bijna) iedereen mogelijk maar er kunnen zich wel belemmeringen ontwikkelen. Dit kan ervoor zorgen dat een marathon voor jou toch net te hoog gegrepen is. Maar met een gedegen training en voorbereiding komen de mensen toch heel ver. Vergeet niet dat er bij een marathon meer komt kijken dan alleen hardlopen. Van voeding tot complementaire training; het is een geheel. Investeer hierin en je zult zien dat jouw grenzen hoger liggen dan dat je nu waarschijnlijk vermoedt. Vraag onze trainers bij HWF ook vooral om adviezen, zij kunnen je helpen bij de juiste voorbereiding. Succes!

Terug omhoog