Blog

Sportdrankjes: een hype of echt gezond?

Op het gebied van sporten, bewegen en voeding zijn er veel hypes, en gaan er veel (bijbehorende) mythes rond. Wij proberen hier vanuit HWF periodiek een aantal de wereld uit te helpen. Veel hypes zijn in beginsel uiteraard niet slecht, maar doordat er een (goed) verdienmodel achter zit wordt de werkelijkheid toch net iets anders uitgelegd door producenten. Waar we dit ook terugzien, is omtrent sportdranken. Wanneer je in de supermarkt langs dit schap loopt dan zie je tegenwoordig énorm veel sportdrankjes staan. Van hele ‘healthy’ opties tot blikjes met schreeuwende ‘XXL GAINS!!’ opdrukken, boordevol cafeïne. Maar zijn al die sportdrankjes nu nodig of niet? Hier het eerlijke antwoord. 

Hydrateren kun je leren 

Allereerst is het goed om voorop te stellen dat goed blijven hydrateren tijdens het sporten heel belangrijk is. Wanneer je work-out niet al te intensief is en maximaal één uur duurt, dan is dat prima te doen met water. Wanneer je langer en intensiever sport, kan het fijn zijn om je lichaam van wat extra’s te voorzien. Bij cardio kan dit in de vorm van snelle koolhydraten, iets wat goed in een sportdrankje kan zitten. Maar ook een banaan eten levert al een goed effect hiervoor op. Dus blijven drinken; ja! Altijd een sportdrank nodig; nee. 

Blijven lezen 

Daarnaast is het goed om niet op alle kreten op een blikje of flesje af te gaan, maar écht goed de verpakking te lezen. In veel gevallen zul je versteld staan van de hoeveelheid suikers die zijn toegevoegd. Dit levert niet alleen een enorme piek op in je bloedsuiker, het zorgt er ook voor dat je direct veel calorieën binnenkrijgt. Natuurlijk krijg je ook andere nutrieten binnen, maar dit weegt niet altijd op tegen de nadelen. Dus lees eerst goed de verpakking alvorens je een flesje leegdrinkt. 

Goede opties? 

Maar er zijn ook zeker sportdrankjes die je met een gerust hart kunt nemen. Het Yanga Sports Water wat wij in onze gyms aanbieden is daar een voorbeeld van. Wij hebben dit merk zorgvuldig uitgekozen omdat het voorzien is van alle elektrolyten en essentiële vitamines die je nodig hebt bij flinke inspanning, zonder dat je suiker binnenkrijgt en zonder dat het je veel calorieën oplevert. Het is een drank die met zes vitamines is verrijkt, wat bijdraagt aan de afvoer van afvalstoffen, en wat maar 5 calorieën per bidon is. En daarmee draagt het bij aan fit en gezond lichaam!

Kortom, sportdrankjes zijn goed en behulpzaam zolang je maar voor de juiste varianten gaat. Verdiep je hierin en kies voor de juiste opties en het kan je nét even dat beetje extra’s geven wat je nodig hebt. Sport ze!

Terug omhoog