Blog

Wat is beter: cardio- of krachttraining?

In deze blog lichten wij ook graag vragen uit die regelmatig terugkomen in onze sportscholen. Vandaag de vraag die misschien wel het meest vaak gesteld wordt: wat is beter, cardio- of krachttraining? Wij leggen kort het verschil uit en geven hierna onze eerlijke mening.

Cardio- en krachttraining, het verschil

Cardio betekent in het Latijn hart, cardiotraining is er dan ook op gericht om ervoor te zorgen dat je uithoudingsvermogen verbetert. Bekende vormen van cardiotraining zijn hardlopen, wielrennen en zwemmen. Je doet een bepaalde beweging lang achter elkaar waardoor je hartslag omhoog gaat. Indirect train je hiermee, naast je uithoudingsvermogen/conditie, ook je spieren. Maar dit is niet primair het doel.

Krachttraining (het woord zegt het al), daarmee train je juist de spierkracht van je lichaam. Hiermee doe je niet oefeningen lang achter elkaar, maar juist kort, zwaar en intensief. Door het tillen van (lichaams)gewicht zorg jij ervoor dat je lichaam extra spier ontwikkelt en sterker wordt. Dit resulteert in grotere spieren na verloop van tijd.

Wat is beter?

Beide processen vergen enige tijd om resultaat te zien. Het hangt dan ook van je doel af om een eenduidig antwoord te geven op de vraag wat beter is. Wil jij binnenkort een marathon lopen? Dan is het aan te raden om vooral te focussen op het doen van cardiotraining. Wil jij juist grotere biceps? Dan is krachttraining wat je nodig hebt. Vroeger was bovenstaande een harde scheiding, maar de laatste inzichten op dit gebied laten ook wel andere zaken zien.

De combi

Steeds vaker zien wij dat mensen cardio- en krachttraining combineren. Het één ondersteunt namelijk het andere. Voetballers rennen qua training niet alleen meer achter een bal aan, met enkel focus op hun conditie. Zeker profs trainen tegenwoordig ook meerdere malen per week in het krachthonk met gewichten. Goede spierkracht van het lichaam zorgt er immers voor dat het sterker wordt, en daardoor veel minder gevoelig is voor blessures. Anderzijds is het voor de algehele gezondheid wél ontzettend belangrijk dat je hart en longen in goede vorm zijn. Hierbij helpt inzetten op cardio training enorm.

Kortom, we kunnen geen keuze maken tussen cardio- en kracht omdat ze simpelweg beide heel waardevol zijn. Het is persoonlijk om te bepalen waar voor jou de nadruk op ligt, maar beide combineren is een aanrader. Hoe deze verdeling binnen jouw daadwerkelijke trainingen tot uiting komt? Raadpleeg daarvoor vooral één van onze ervaren trainers! Dit kan zowel in Gorinchem, Hilversum en Zeist.

Terug omhoog