Blog

Werkt actief herstel echt of is het een excuus om lui te zijn?

Wanneer je flink tekeer bent gegaan in één van de gyms van HWF dan herken je het ongetwijfeld; de volgende dag is alleen het opstaan al een uitdaging! Het liefste blijf je de hele dag in je bed liggen en voer je niets uit, net zo lang totdat dat verzuurde gevoel in je lichaam is verdwenen. Maar is dat nu echt de beste keuze? Of is het beter tóch dat bed uit te stappen? Lees snel verder. 

Kom in beweging bij spierpijn

Het belang van actief herstel is de afgelopen jaren behoorlijk in de picture komen te staan. Waar men vroeger nog leefde in de overtuiging dat na een flinke sportprestatie rust het allerbeste was, is dat vandaag de dag wel anders. Lui zijn is er niet meer bij, je moet júist in beweging komen wanneer je last hebt van verzuring en spierpijn. Want het werkt écht! Wanneer je sneller van je spierpijn af wilt, is het aan te raden niet voor de luie optie te gaan maar in actie te komen.  

Wat is actief herstel? 

Actief herstel is een vorm van beweging die ervoor zorgt dat het bloed meer door je aderen gaat stromen, de spieren soepeler worden en het kraakbeen weer in beweging is. Dit doe je vervolgens niet door middel van intensieve training of oefeningen maar juist door lichte bewegingen. Dit is de tussenweg tussen enerzijds je lichaam in beweging brengen en anderzijds je lichaam niet te veel belasten. Bij actief herstel kun je denken aan wandelen, zwemmen of yoga. Allemaal opties om lekker je lichaam los en soepel te maken, zonder dat er nieuwe scheurtjes in je spieren ontstaan. Iets minder actief, maar wel iets wat goed werkt bij spierpijn is een massage. Dit kan ook ervoor zorgen dat het lichaam aan het werk wordt gezet om zichzelf weer te herstellen na een flinke workout. 

Actief herstel werkt echt wanneer jij sneller van je spierpijn af wilt. Ook wanneer je geen spierpijn hebt, is actief herstel aan te raden om in je trainingsschema op te nemen. Wissel dit af met intensieve oefeningen en trainingen en je brengt een natuurlijke balans aan in jouw work-out. 

Binnen HWF hebben wij allerlei verschillende opties om aan actief herstel te werken, bijvoorbeeld met verschillende groepslessen. Je kan daarom ook prima elke dag van de week bij ons langskomen. De ene dag voor een flinke krachttraining, de andere dag voor een lekkere yoga sessie. Zorg voor afwisseling en een natuurlijke balans en je zult het perfecte resultaat bereiken. Succes!

Terug omhoog